Tennissen in de winter met vorst, sneeuw, ijs en dooi

06 februari 2021


Soms is het niet helemaal duidelijk wanneer je nu wel of niet mag tennissen in de winter.
Hieronder tekst en uitleg over tennissen in de winter.

Vorst ==> tennissen mogelijk mits de banen niet glad zijn

Op onze Smashcourt banen kan er bijna altijd gespeeld worden.  Zelfs als het vriest en de banen zijn niet glad dan kan er getennist worden. Als er hier en daar gladde stukken zijn, ga dan voor je eigen veiligheid niet tennissen.

Sneeuw en ijs ==> Geen tennis                                    

Als er sneeuw of ijs op de banen ligt mag je er absoluut niet op. Doordat je er op gaat lopen, trap je de sneeuw vast. Later ontdooit de sneeuw en het ijs dan onregelmatig, waardoor oneffenheden ontstaan.

Opdooi ==> Geen tennis.

Als de temperatuur weer boven nul is, smelt de sneeuw en het ijs. Daarna ontdooien de banen en de ondergrond. Zolang de vorst niet volledig uit de grond is, is er sprake van opdooi. Je mag dan niet de banen op. Het hele tennispark is in die periode gesloten. De parkcommissie moet eerst alle banen walsen voordat er weer gespeeld kan worden. Maar dit kan pas als de vorst echt uit de grond is.

Balstuit.
Je herkent zo of er sprake is van opdooi. De bal stuit veel minder en het geluid is anders (dof). Ga van de baan af en informeer de parkcommissie via [email protected]

Als het park gesloten wordt, informeren we jullie via e-mail en met een nieuwsbericht op de website en app.  Zolang het park dicht is, kan je ook geen baan reserveren via de app. Als de banen weer open gaan, krijg je ook een e-mail en wordt het op de website of app gezet. Check de website of de app bij twijfel.

O ja nog even dit. De parkcommissie wil ook heel graag tennissen. Zij zullen er alles aan doen om de banen na een periode van opdooi, weer zo snel als mogelijk speelgereed te maken. Zij beslissen wanneer er weer gespeeld kan worden en hoeven daarbij niet overtuigd te worden door anderen. Het is wel fijn als je even komt helpen walsen als zij er om vragen.

Meer info over opdooi! 
Uit literatuur onderzoek is gebleken dat bij een gemiddelde vorst temperatuur van -4°C, na 5 dagen de vorst een diepte heeft bereikt van 0,50m. Zodra een vorstperiode ten einde is, zal de toplaag als eerste ontdooien, gevolgd door een langzame ontdooiing van de onder de stabiliteitsmat gelegen lagen. Dit wordt veroorzaakt door de stijgende luchttemperatuur en eventueel zonlicht (warmte). Door uitzetting van water in bevroren toestand, wordt veelal de Smashcourtmat losgevroren van de fundatielaag. Op deze wijze ontstaat er een loze ruimte tussen de onderzijde van de toplaag en de fundatielaag. Dit is funest voor het spel. De balstuit is hierdoor minimaal. Daarnaast bestaat er de kans dat onderbouw en fundatielaag niet volledig ontdooid zijn, waardoor de met waterverzadigde fundatielaag los gespeeld of gereden kan worden. Als gevolg hiervan kunnen er oneffenheden ontstaan. Zolang de vorst niet volledig uit de lagen is verdwenen, blijft de kans op schade bij betreden aanwezig. Als vastgesteld is dat de fundatielaag niet meer bevroren is, kan de stabiliteit door middel van het walsen/rollen van de banen worden verbeterd.

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 6 51339458

Clubhuis Tennisvereniging Evergreen

Dr. Albert Schweitzerdreef 437
3146 AP Maassluis